VISIT OUR NEW WEBSITE AND TELL US WHAT YOU THINK

Lima Saluran Utama Hubungi TNB CarelinePrint this page 

Tenaga Nasional Berhad (TNB) baru-baru ini menganjurkan Majlis Pelancaran TNB CareLine, yang merupakan pusat panggilan utama Syarikat hasil gabungan Pusat Pengurusan Panggilan atau Call Management Centre (CMC)  dan One Stop Engagement Centre (OSEC).

Majlis disempurnakan oleh Menteri Tenaga, Teknologi Hijau dan Air, YB Dato' Sri Peter Chin Fah Kui.

CMC telah ditubuhkan pada tahun 1996 bagi menguruskan panggilan daripada pelanggan TNB untuk melaporkan insiden gangguan bekalan dan kerosakan lampu jalan TNB.  OSEC pula ditubuhkan pada Mei 2010 bagi menguruskan pertanyaan dan aduan pelanggan berkaitan bil dan akaun TNB. Kedua-duanya beroperasi 24 jam, 7 hari seminggu.

Dalam ucapan pelancarannya, Dato' Sri Peter Chin berkata, "TNB CareLine bukan sahaja perlu memberikan perkhidmatan yang memuaskan malah perlu memberi perkhidmatan yang menjangkaui kehendak pelanggan."

"Adalah menjadi harapan saya, TNB CareLine dapat menuju ke arah menjadi sebuah pusat pengurusan panggilan bertaraf dunia di mana kualiti perkhidmatan yang diberikan menjadi contoh kepada pusat pengurusan panggilan agensi-agensi lain terutamanya Syarikat Berkaitan Kerajaan atau GLC dan seterusnya menjadi salah satu pusat pengurusan panggilan yang terbaik di Malaysia," katanya.

TNB CareLine menyediakan lima saluran utama untuk menghubungi TNB:

  • Telefon atau fax 1300-88-5454 (One Stop Enquiry Centre - OSEC) bagi pertanyaan dan aduan pengguna berkaitan bil dan akaun TNB
  • Telefon atau SMS 1-5454 (Call Management Centre - CMC) bagi laporan gangguan bekalan elektrik dan kerosakan lampu jalan TNB
  • Emel tnbcareline@tnb.com.my
  • Saluran pertanyaan/aduan/maklumbalas secara 'real time' menerusi Webchat di www.tnb.com.my
  • Layari www.facebook.com/tnbcareline bagi memberi pandangan, maklumbalas serta cadangan membina untuk mempertingkatkan perkhidmatan TNB

Presiden/Ketua Pegawai Eksekutif TNB, Y. Bhg. Dato' Sri Che Khalib Mohamad Noh dalam ucapan aluannya menjelaskan penubuhan TNB CareLine adalah seiring dengan usaha Syarikat mempertingkatkan tahap perkhidmatan berkaitan aduan dan pertanyaan pelanggan.

CMC, katanya menguruskan sebanyak 250,000 panggilan sebulan (purata) atau 3 juta panggilan setahun,  manakala OSEC menerima purata panggilan sebanyak 40,000 sebulan.

Turut hadir di majlis tersebut ialah Ketua Pegawai Operasi / Pengarah Eksekutif TNB, Y. Bhg. Dato' Ir Azman Mohd serta pengurusan tertinggi TNB.